top of page

Group

Public·15 members
Greyson Nguyen
Greyson Nguyen

Marko Aurelije Misli 63


Marko Aurelije, poznat i kao 'car-filozof', pred kraj života zapisao je zbirku svojih misli, naslovljenu izvorno 'Samome sebi', danas poznatiju kao Meditacije ili Misli. Taj njegov dnevnik svojevrsna je introspekcija, ali i pomoć samome sebi, no danas ta knjižica ostaje kao dragocjeno filozofsko blago u kojem možemo naći utjehu, motivaciju i pomoć.
marko aurelije misli 63U Meditacijama nema naznaka formalne funkcije Aurelija; ne spominju se aktualna državna pitanja, politički protivnici i generali, niti se navode pobjede nad barbarskim plemenima ili opisi utišanih pobuna. Umjesto toga, Meditacije nude jedinstven i rijetko viđen, introspektivan tekst, sastavljen u obliku kratkih osvrta i aforizama o pitanjima poput prirode dobra i zla, održavanja vrline, uređenja svijeta kao cjeline i nadilaženja svih vrsta strahova. Ranjiv i samokritičan, ali u isto vrijeme odvažan i beskrajno iskren, Aurelije podsjeća samoga sebe i pruža si vodstvo karakteristično stoičkim načelima, s ciljem ostvarivanja vizije boljeg i zadovoljnijeg sebstva. Čitajući Meditacije, čitatelj dobiva jedinstven uvid u plemenitu borbu ljudskog bića sa samim sobom, u svrhu postizanja ideala vrline, mirne duše i snažnog razuma, a samim time i neprocjenjivu priliku primijeniti Aurelijeve savjete na svoj vlastiti put prema osobnom boljitku. Utoliko, Meditacije predstavljaju uistinu unikatno djelo književnosti, kako iz filozofske tako i iz doživljajne perspektive čitanja intimnih misli najmoćnijeg čovjeka svoga vremena.


Iako je bio prvi car, u njegovo vreme uglavnom su sačuvane sve institucije Republike, pa se mehanizam Avgustove vladavine oslanjao na njegov lični prestiž (kako sam kaže u Delima božanskog Avgusta), a ne na autokratski ili diktatorski lični režim. Avgust je počasna titula koju je on dobio u času stupanja na vlast, 27. p. n. e. Augustus na latinskom znači uzvišeni (misli se u religioznom smislu). Kasnije je to postala titula svih rimskih careva koji su vladali nakon njega. Oktavijan Avgust je verovatno najvažnija ličnost u rimskoj istoriji. Tokom svog dugog života i veličanstvene karijere, on je zaustavio osipanje Rimske republike i na novoj, čvršćoj osnovi i uspostavio novi oblik vlasti koji se održao u naredna tri veka. Ovaj novi poredak, principat, obezbedio je Rimu niz careva koji su vladali u snažnoj državi, koja nije imala ozbiljnog suparnika u tadašnjem svetu.


Počevši od Avgusta uvedena je još jedna novina, koja je ranije bila nezamisliva i potpuno strana republikanskom uređenju, naime prelaz na nasledni oblik vlasti. Avgust je pobedu izvojevao delom i zato što je bio Cezarov naslednik, pa je i sam pokazivao znatnu brigu oko vlastitoga naslednika. Članovi carske porodice su bili u privilegovanom položaju i dodeljivane su im raznovrsne političke i vojne dužnosti. Avgust nije imao muških potomaka, a unutrašnje intrige, naročito oko njegovog naslednika, u kojima je glavnu ulogu imala njegova treća žena Livija, bile su daleko od službeno proklamovanih etičkih vrednosti.


Za izgradnju velikih postignuća često su potrebne godine. Lako je kratkoročno izgubiti motivaciju kada se dugoročna dobit čini tako dalekom. Možemo pomoći u ponovnom usklađivanju naših ciljeva tako da si omogućimo male pobjede dok osvajamo svaku prekretnicu. Razmislite o tome kako se vaši veliki snovi mogu podijeliti na manje dijelove veličine zalogaja.


Započnite dan s malim dobitkom. Vidjeti ovaj fantastični govor Navy Seals admirala Ravena o tome zašto je važno svako jutro namjestiti krevet. Obično sam mislio da nikad ne pospremam krevet jer će ionako biti neuredan, ali sam zurio pospremajući krevet i cijenio malu pobjedu.


Niko se nije vratio da živi u prošlosti.Zato ne misli na prošlost,gledaj samo u budućnost.FJODOR DOSTOJEVSKINada je najviši stepen mudrosti u ljudskom životu.MILOŠ CRNJANSKI


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page